Daha önce kullandığım MacBook Air 2017 model cihazımı Apple yetkili satıcısında geri alım kampanyasına sokarak yeni bir M1 çipli MacBook Air edindim. M1 çip ARM mimarisinin üzerine kurulduğu için yazılım geliştiricilerin aklında birçok soru vardır diye tahmin ediyorum. Bu sorulara Flutter tarafında cevap vermeye ve karşılaştığım zorlukları, avantajları ve dezavantajları bu yazıda derlemek istiyorum.
Neden MacBook Air?
MacBook Air yerine neden MacBook Pro almadın diye bir soruyla karşılaşacağım pek muhtemel olduğunu düşünüyorum. MacBook Air ile Pro arasındaki benim tarafımda gözle görülür tek fark Pro’larda fan olması ve Air modellerde fan olmaması. Eğer görüntü işleme, render alma, 4K video editleme gibi şeyler yapmıyorsanız Air modelinin ihtiyaçlara cevap vereceğini düşünüyorum. Özellikle web geliştiricisiyseniz rahatlıkla Air modelini alabilirsiniz.
Aldığım model 8 GB ram ve 256 GB SSD’ye sahip olan, 7 çekirdekli GPU ve 8 çekirdekli CPU’ya sahip olan model. Eğer simülatör ile çalışacaksanız 16 GB ram opsiyonunu tavsiye edebilirim. Bunun dışında performans olarak Pro ile aynı performansa sahip olmasından ötürü MacBook Air de hafife alınacak bir cihaz değil. Tek büyük farkı, uzun süreli CPU kullanımı gerektiren işlerde fan olmadığından ötürü, işlemci belirli bir sıcaklığı aştıktan sonra performansı kısarak sıcaklığın kritik seviyeye erişmesini engelliyor.
M1 işlemci ve uyumlu IDE’ler
Yazılım geliştiricilerin aklında olan bir soru da geliştirme ortamlarının M1 işlemciyle olan uyumu. Öncelikle Flutter geliştiricisi olarak, Flutter’ı sorunsuz bir şekilde kurdum ve projelerimi geliştirmeye devam ediyorum. Flutter’ı kurmak için öncelikle Xcode ve Xcode’un bazı kütüphanelerini kurmanız gerekiyor ki Apple M1 işlemciye Xcode ve kütüphanelerini hazırlamış durumda. iOS tarafında bir sorun yok. Asıl sorular Android tarafında.
Öncelikle Android Studio’yu ve Android SDK’larını kurmadan önce sorunsuzca Java’nın son sürümünü kurdum. Ardından da Android Studio’yu indirerek, gerekli SDK’ları bir problemle karşılaşmadan kurdum. Daha sonrasında da Android emülatörü denemek için bir Pixel cihazı indirdim ve emülatörün açılış hızı, uygulamanın emülatörde derlenmesi hızı muazzam derecede artmış. Daha öncesinde 2017 model MacBook Air kullanmış biri olarak M1 işlemcili MacBook Air’in gösterdiği performansa hayran kaldım. Bunun yanında i5 10’uncu nesil işlemcili, 16 GB rame sahip son nesil MacBook Pro kullanmış biri olarak da hem Flutter uygulamalarının derlenme hızı, hem yerleşik uygulamaların hızı, son nesil MacBook Pro’ya kıyasla kesinlikle M1 işlemcili MacBook Air’de daha hızlı.
Eğer merak ediyorsanız, M1’e uyumlu IDE’ler şu şekilde: Intellij, Pycharm, VS Code, Android Studio. Bu dördünü sıklıkla kullandığım için diğer IDE’ler ne durumda bilmiyorum.
Rosetta 2
Rosetta 2, x86 mimarisiyle yazılmış uygulamaların M1 işlemcili cihazlarda çalıştırılmasını sağlayan bir yazılım. Apple’ın iddia ettiğine göre, Rosetta 2 ile M1’de çalıştırılmış uygulamalar, x86 mimarisiyle çalıştırıldığı halinden daha yüksek performans sunuyormuş. 🙂 Bu da böyle bir keynote notu olarak dursun.
MacBook Air M1’de fan olmamasının etkileri
MacBook Air M1 işlemcili modelde işlemci sıcaklığını düşürmek için fan bulunmuyor. Soğutma sisteminin olmaması kafalarda soru işareti oluştursa da henüz bu durumun yarattığı bir dezavantajla karşılaşmadım. Emülatör çalıştırırken, emülatöre proje derlerken yani görece yüksek güç gerektiren durumlarda işlemci sıcaklığı 40 derecenin üzerini hiç görmedi. Fakat bu durum render alma, video editleme gibi durumlarda eminimki değişecektir.
Sonuç: Apple M1 işlemci Flutter derleme konusunda oldukça başarılı
Apple’ın M1 işlemcisine sahip MacBook Air Flutter uygulamalarını derleme konusunda oldukça başarılı. Fan olmaması endişe verici olsa da gereken işlem gücünü 4 performans 4 verimlilik işlemcileriyle cihaz oldukça iyi yönetiyor. Mac OS işletim sistemi sayesinde stabil bir şekilde gün boyu yüksek performansta çalışmanıza olanak sağlıyor. Eğer yazılım geliştirme alanında tercihinizi Mac cihazlardan yana kullanıyorsanız, MacBook Air bütçenize uygun bir geliştirme aracı olarak yer alabilir.
Okuyucuya Not
Merhaba okuyucu! Blogum son zamanlarda yüksek trafik almaya başladı ve bu durumdan memnunum fakat aynı zamanda siz ziyaretçileri tatmin edememekten endişeliyim. 🙂 Eğer yazılarım ile ilgili bir tavsiyeniz olursa mail adresimden bana ulaşabilir veya Twitter üzerinden direct message gönderebilirsiniz. Github’ta örnek olarak yaptığım projelere göz atmak isterseniz de bu linki kullanabilirsiniz. Umarım bu ziyaretinizle size bir şeyler katabilmişimdir.
Sağlıcakla kalın!