Buffett indikatörü nedir sorusuna cevap vereceğim bu yazıda, Buffett indikatörünün tarihçesine, geçmişteki başarısına ve nasıl uygulandığına dair bir bakış sağlamayı düşünüyorum.
Twitter’dan da bildiğiniz üzere finansal piyasalarla ilgili biriyim ve ilgi alanlarım doğrultusunda yazıları sıklaştırmayı planlıyorum. Yakın tarihte yazılım içeriklerinin paylaşılma sıklığının azaldığına dahi şahit olabiliriz. 🙂
Buffett indikatörü nedir?
Buffett indikatörü, toplam market değerinin, ülkenin GDP’sine bölümünden ortaya çıkan bir değerdir. Warren Buffett, geçmişte kullandığı ve kitaplarında bahsettiği bu indikatörün uygulanışı çok basit olmasından ve marketin genel durumu hakkında bilgi vermesi açısından herkesin ağzına günümüzde yapışmıştır.
Buffett indikatörü nasıl uygulanır?
ABD için konuşacak olursak, ortalama market değeri, aggregate market value, $55.8T civarındadır. ABD’de GDP ise $22.9T civarındadır. 55.8T/22.9T yaptığımızda ise çıkan değeri yüzdelik olarak yazarsak eğer, %243, ondalıklı yazarsak eğer 2,43668… şeklinde bir sayı vermektedir. 1 ve üzeri çıkan her değer Buffett indikatörüne göre overvalued, yani balon olarak nitelendirilmektedir.
Türkiye için konuşacak olursak, Buffett göstergesinde aldığımız baz oran değişmektedir. ABD için 1 üzeri balon olarak görülse de, Türkiye için bu oran 0.30 civarlarına tekabül etmektedir. Bu oranın 0.30 olmasının en büyük sebebi de tarihsel olarak Türkiye toplam market hacminin GDP’ye olan oranının 1’e hiç yaklaşamaması ve ekonominin en iyi olduğu zamanlarda 0.40 civarında gezen bu oran, kriz zamanlarında 0.15’e kadar düşmektedir.
Özellikle Türkiye için Buffett indikatörü yanıltıcı bir sonuç verse de tarihsel verilerle karşılaştırdığımızda 0.25-0.30 civarında fiyatlamanın normal olduğu bu aralığın yukarısı balon, altı ise ucuz olarak belirtilmektedir.
Buffett indikatörü doğru sonuç veriyor mu?
Bu göstergenin doğru sonuç verip vermediğini tarihsel verilerle görmek bir yana, günümüzde aslında doğru sonuçlar veriyor mu ona bakmak lazım. ABD için bu oran, 2,43 civarında çıkması demek, marketin büyük bir balon olduğunu söylemekte fakat borsalar hala güvenle yükseliyor. Bundan ötürü bu indikatöre günümüzde hala güvenilir mi bilinmez fakat 21. yüzyılda Warren Buffett İndikatörüne Güvenmek isimli yazıyı okuyarak önemli bilgiler edinebilirsiniz. 🙂
Okuyucuya Not
Merhaba okuyucu! Blogum son zamanlarda yüksek trafik almaya başladı ve bu durumdan memnunum fakat aynı zamanda siz ziyaretçileri tatmin edememekten endişeliyim. 🙂 Eğer yazılarım ile ilgili bir tavsiyeniz olursa mail adresimden bana ulaşabilir veya Twitter üzerinden direct message gönderebilirsiniz. Github’ta örnek olarak yaptığım projelere göz atmak isterseniz de bu linki kullanabilirsiniz. Umarım bu ziyaretinizle size bir şeyler katabilmişimdir.
Sağlıcakla kalın!