Binance Futures nedir sorusunun cevabını vereceğim bu yazıda, Binance Futures‘ın ne olduğunu ilk defa kripto para borsalarına girecek olan yatırımcıların Futures işlemlerinde nelere dikkat etmesi gerektiğini işleyeceğim.
Binance nedir?
Binance, kripto para borsaları arasında hacmi en yüksek ve en güvenilir borsalardan biridir. Temmuz 2017’de kurulmuştur ve kuruluş merkezi Çin’dir. Daha sonrasında Çin’in artan güvenlik baskıları sebebiyle Binance, ofisini Malta’ya taşımıştır. Temmuz 2021 itibariyle Türkiye dahil olmak üzere 12 farklı ülkede ofisi vardır.
Binance’ın CEO’su Changpeng Zhao ( CZ ), Binance’ın başarısının arkasındaki kişi. Daha öncesinde yıllarca farklı Finans kuruluşlarında çalışan CZ, edindiği finans sektörü tecrübeleriyle Binance’ın bugünki halini almasındaki en önemli isim. Twitter üzerindeki kişisel hesabıyla hem Binance hakkında geri bildirimler toplarken, hem de kripto paraların insanların hayatını nasıl değiştireceğini anlatıyor.
Binance günlük olarak en yüksek hacime sahip kripto para borsasıdır. Günlük onlarca milyar dolarlık işlem yapılan bu borsa üzerinde güvenlik de en üst düzeyde. Google Authenticator, E-mail code, SMS code, Anti-pishing code gibi birçok farklı güvenlik yöntemini aktif ederek yatırımlarınızı Binance üzerinde güvenle saklayabilirsiniz.
Binance Futures nedir?
Binance Futures, Türkçe’ye Vadeli İşlemler olarak çevrilebilir, belirli bir kripto paranın gelecekte yapacağı hareketi tahmin ederek, kaldıraçlı pozisyon açabilmenizi sağlayan bir araçtır. Bu araç kullanılarak açılan pozisyonlar yüksek riskli olarak kabul edilir. Bunun nedeni ise pozisyon kapanışında elde ettiğiniz kâr veya zarar tamamıyla yansıtılır ve eğer açtığınız pozisyon, kaldıraç oranınıza göre %100 zarar ederse pozisyon otomatik olarak kapanarak tüm paranızı kaybetmenize neden olur.
Elbette Vadeli İşlemler herkesin zarar ettiği bir yer değildir. Bilinçsizce açılan pozisyonlar genellikle zararla kapanırken, teknik analiz yardımıyla açılan kısa vadeli pozisyonların kârla kapanması yüksek ihtimaldir. Bu yüzden Vadeli İşlemlerde yatırımcıların teknik analiz becerileri konuşur ve piyasa bilgileri ciddi olarak sınanır.
Vadeli İşlemlerde pozisyon açarken temel olarak iki işlem vardır. LONG ve SHORT olarak adlandırılan bu iki işlem, LONG/BUY bir kripto paranın yükselmesiyle size para kazandırırken, SHORT/SELL size bir kripto paranın açtığınız pozisyondan itibaren düşüşüyle para kazandırır. Kısacası eğer LONG pozisyon açmışsanız o kripto paranın değerinin yükselmesini, SHORT pozisyon açmışsanız o kripto paranın değerinin düşmesini istersiniz ve buna uygun tahminde bulunarak pozisyon açarsınız.
Binance Futures, Vadeli İşlemler tarafında bir kripto paraya sahip olmazsınız. Spot piyasasından farkı da budur. O kripto paranın grafiği veya teknik analizi üzerine bir nevi işlem açar, eğer kâr elde ederseniz pozisyonu kapatıp, paranızı alıp çıkarsınız.
Vadeli İşlemler üzerinde pozisyon açarken ayrıca kaldıraç ayarlayabilirsiniz. Kaldıraç ile kazancınızı katlayabilirsiniz ve hedeflediğiniz kârı daha erken elde edebilirsiniz. Fakat dikkat edin! Her ne kadar size yüksek kazanç getirse de, eğer yanlış zamanda yanlış noktada pozisyon açmışsanız aynı oranda para kaybetmenize sebep olur. Bu yüzden bu piyasada para kaybetseniz de, kazansanız da tüm risk size aittir ve Binance bu riskin sonuçlarından mesul değildir.
Binance Futures işlemleri nasıl yapılır?
Binance Futures işlemleri Binance Global hesabına sahipseniz ister mobil uygulamanızdan isterseniz de bilgisayarınızdan vadeli piyasalarda pozisyon açabilirsiniz. Tek yapmanız gereken Futures cüzdanı açarak vadeli piyasalarda işlem yapabilirsiniz. Bunu yapmadan önce tabi Binance sizin bir rehber videosu izlemenizi isteyecek ve bir quiz cevaplamanızı isteyecek. Yukarıda dediğim gibi, Vadeli İşlemler, Spot piyasaya göre çok risklidir ve yapılan her işlem dikkatle yapılmalıdır. Bu yüzden de Binance, piyasaya yeni giren yatırımcıları elinden geldiği kadar bilgilendirmeye çalışıyor.
Binance Futures işlemleri yaparken nelere dikkat etmek gerekir?
Öncelikle Binance Vadeli İşlemlerde pozisyon açarken büyük risk aldığınızı kabul edin ve duygularınızı kenara bırakın. Herhangi bir kripto paraya pozisyon açmadan önce teknik analiz çalışarak destek/direnç noktalarını belirleyin. Eğer destek noktasından yukarıya sekerse LONG için bir şans olabilir veya direnç noktasını kıramazsa SHORT için bir şans olabilir.
Tüm paranızla Vadeli İşlemlerde pozisyon açmak yerine, kaybettiğinizde size dokunmayacak paralarla denemeler yapın. Böylelikle teknik analiz bilginizi, piyasa bilginizi geliştirmiş olup, duygularınızla hareket etmeyecek, soğukkanlı bir yatırımcı profiline sahip olabilirsiniz.
Binance Futures nedir, Vadeli İşlemler nasıl yapılır gibi sorulara cevap verdiğim bu yazının sonuna geldik. İsterseniz referans linkimle (64223591) Binance Futures platformuna üye olabilir ve siz de kripto para piyasalarında Vadeli İşlemlerde %10 komisyon indirimiyle işlem yapmaya başlayabilirsiniz. Boğamız bol olsun! 🙂
Okuyucuya Not
Merhaba okuyucu! Blogum son zamanlarda yüksek trafik almaya başladı ve bu durumdan memnunum fakat aynı zamanda siz ziyaretçileri tatmin edememekten endişeliyim. 🙂 Eğer yazılarım ile ilgili bir tavsiyeniz olursa mail adresimden bana ulaşabilir veya Twitter üzerinden direct message gönderebilirsiniz. Github’ta örnek olarak yaptığım projelere göz atmak isterseniz de bu linki kullanabilirsiniz. Umarım bu ziyaretinizle size bir şeyler katabilmişimdir.
Sağlıcakla kalın!