Flutter örnek uygulama fikirleri

Flutter örnek uygulamalar alanında konuşacağımız ve örnek uygulama fikirleri vereceğim bu yazıya hoşgeldiniz. Flutter alanında kendini geliştiren geliştiriciler için öğrenme süreci sonunda ne yapacakları veya kendilerini nasıl geliştirecekleri konusunda fikir bulamayanlar için Flutter ile örnek uygulamalar hakkında fikir vereceğim bu yazıda Flutter örnek uygulamalar ile Github hesabınızda yeteneklerinizi ve öğrendiklerinizi rahatlıkla gösterebileceksiniz. Ayrıca bu yapacağınız portfolyo Github hesabı için hangi uygulama hangi paketler yardımıyla yapılabilir gibi bazı fikirler de vereceğim.

Flutter ile uygulama geliştirmeye yeni başlayanlar için dinamik verinin ve State’in yönetimi önemlidir. Bu yüzden BLoC veya Provider öğrenmenizi öncelikle tavsiye ediyorum. Sonrasında da BLoC veya Provider konseptlerini aşağıda sıralayacağım uygulama fikirlerine entegre ederek hem Flutter bilginizi hem de State yönetim kütüphanelerindeki tecrübenizi arttırabilirsiniz.

Hacker News App

Hacker News, sunduğu API ile geliştiricilerin uygulamalarına Hacker News Feed entegre etmesine olanak sunuyor. Hacker News API kullanarak üçüncü parti Hacker News uygulaması oluşturabilirsiniz. Bunu yaparken Flutter’ın animations kütüphanesini, stil yazılar için pub.dev üzerindeki Animated Text Kit kütüphanesini, uygulama içi route geçişlerine animasyon eklemek için Page Transition kütüphanesini, http kütüphanesinden farklı olarak HTTP isteklerini dio ile gerçekleştirebilirsiniz.

Hava durumu uygulaması

Hava durumu uygulamaları her platform bazlı uygulama geliştirme araçlarının birinci örnek uygulama tercihidir. Konseptlerin rahatça kavranmasını sağlar ve edinilen tecrübelerin rahatlıkla uygulamaya aktarılmasını sağlar. Hava durumu verileri için AccuWeather API kullanılabilir. Uygulama üzerinde şehir arama fonksiyonu için TextField Search kütüphanesi kullanılabilir. Verilerin sıralı bir biçimde gösterilirken hoş bir UI kullanmak isterseniz timelines paketi de tam size göre! Kullanıcının uygulamaya girer girmez karşısına bulunduğu konumdaki hava durumu verisini göstermek isterseniz location kütüphanesini de kullanmayı düşünebilirsiniz.

Task Manager / To-do list uygulaması

Yerel veritabanı kullanarak bir yapılacaklar listesi / görev yöneticisi uygulaması yapmak istiyorsanız ilk önce verilerinizi modelleyerek başlamanızı tavsiye ederim. Uygulama içerisinde zaman bazlı görevler olacak mı? Görevlerin etiketleri, sınıfları olacak mı? Veya bu görevler belirli bir sürede tamamlanmazsa direkt olarak silinenlere mi gönderilecek? Bu tarz durumları iyice planlayıp bir Task Manager uygulaması yapmaya girişebilirsiniz.

Flutter’da bir to-do list uygulaması yaparken Dismissible widget’ını da kullanmayı düşünebilirsiniz. Eğer Dismissible widget’ını beğenmezseniz kendi TaskWidget sınıfınızı oluşturup, içine bir checkbox ekleyebilirsiniz. Eklenen görevler peki nerede saklanacak? Sqflite kütüphanesi ile uygulama içerisinde SQL bazlı bir veritabanı oluşturabilirsiniz. Uygulama içerisinde birden çok sekme barındıracaksanız, Persistent Bottom Navbar kütüphanesini kullanmayı düşünebilirsiniz. Son olarak, görevlere hatırlatıcı eklemek isterseniz, Flutter Local Notifications kütüphanesi tam da ihtiyacınıza uygun!

bitcoin
Kripto para takip uygulaması

Kripto para piyasaları takip uygulaması

Hayatımıza giren kripto paraları takip etmek için, fiyatlarından hızlıca haberdar olmak için bir uygulama yazmayı düşünebilirsiniz. Flutter örnek uygulamalar başlığında belki de en hızlı yapabileceğiniz uygulama bu olacaktır. Coinmarketcap API kullanarak böyle bir uygulamanın tüm ihtiyacı olan verileri edinebilirsiniz. Daha önce bir kripto para takip uygulaması yazdığım için layout konusunda birçok sorun yaşadığımı hatırlıyorum. Bu yüzden Responsive Framework kütüphanesini kullanmayı düşünebilirsiniz. Farklı UI kütüphanelerini araştırmak için de Flutter Awesome sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Döviz kurları takip uygulaması

Döviz uygulaması

Son olarak, finans uygulamalarına örnek olarak bir döviz takip – döviz çeviri uygulaması oluşturabilirsiniz. Her kullanıcının kendi portfolyosuna emtialar, dövizler ekleyebildiği bir mobil uygulamayı yapmak size birçok tecrübe katacaktır. Aynı zamanda eğer API sağlayıcı sunuyorsa, zamansal verileri grafiklerle kullanıcılara göstermek uygulamada profesyonel bir hava oluşturacaktır. Döviz API olarak CurrenyAPI kullanılabilir. Eğer verileri daha resmi bir kurumdan almak isterseniz, EVDS API hizmetini de tercih edebilirsiniz. EVDS Döviz api kullanımı hakkında bir yazı yazmıştım, eğer bu API servisini kullanmak istiyorsanız göz atmanızda fayda var.

Böyle bir uygulamayı yazarken grafikler için Flutter Charts kütüphanesine, döviz seçmek için Flutter Picker kütüphanesine, verilerinizi kaydetmek için ise hızlıca kurulum yapabileceğiniz Firebase alternatifi olan Supabase servisini tercih edebilirsiniz. Hızlıca Supabase kurulumu ve query’leri oluşturmak için bu yazımdan faydalanabilirsiniz.


Flutter ile örnek uygulamalar oluşturmanız için birçok konu var! Bu örnek uygulamaları oluşturarak portfolyonuzu genişletebilir, tecrübe kazanabilir ve Flutter ile ilgili bilginizi derinleştirebilirsiniz. Küçük bir tavsiye: Eğer uygulamalarınızı Play Store, App Store gibi platformlarda yayınlayacaksanız, uygulama içi satın alma veya Admob eklemenizi tavsiye ediyorum. Böylelikle bir uygulama nasıl monetize edilir sorusunun da cevabını almış olacaksınız.

Eğer Flutter geliştiricilerinin yayınladığı uygulamaları merak ediyorsanız, It’s All Widgets sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Siz de bir uygulama geliştirip yayınladıysanız burada da diğer Flutter geliştiricilerinin beğenisine sunabilirsiniz.


Okuyucuya Not

Merhaba okuyucu! Blogum son zamanlarda yüksek trafik almaya başladı ve bu durumdan memnunum fakat aynı zamanda siz ziyaretçileri tatmin edememekten endişeliyim. 🙂 Eğer yazılarım ile ilgili bir tavsiyeniz olursa mail adresimden bana ulaşabilir veya Twitter üzerinden direct message gönderebilirsiniz. Github’ta örnek olarak yaptığım projelere göz atmak isterseniz de bu linki kullanabilirsiniz. Umarım bu ziyaretinizle size bir şeyler katabilmişimdir.

Sağlıcakla kalın!