Flutter ile geliştirilmiş popüler uygulamalar hiç düşünmeyeceğiniz kadar çok! Global olarak birçok büyük şirket yeni çözümlerini Flutter ile geliştiriyor ve cihazlarına & araçlarına entegre ediyor. BMW’den tutun, Çinli teknoloji devi Tencent’e kadar birçok firma platform uygulamalarında Flutter’ı kullanıyor. Global olarak sıralayacağım bu listede bakalım hangi uygulamalar Flutter ile yazılmış.
Global çapta Flutter ile geliştirilmiş uygulamalar
1 – My BMW App
My BMW App, BMW’nin araçları için çıkardığı bir uygulama. BMW aracınızı kontrol etmenize ve bazı özellikleriyle interaksiyon sağlayan uygulama henüz Türkiye’de kullanımda bulunmamakta fakat Avrupa’da ve ABD’de aktif olarak kullanılıyor.

2 – Reflectly
Reflectly bir mod takip uygulaması. 2018 yılında örnek React Native uygulaması olarak gösterilirken ve popülerliği artarken ekip Android uygulaması çıkartmak istediklerinde bir sorunla karşılaştılar ve bu sorun nedeniyle Android uygulamalarını Flutter ile yazmaya karar verdiler. Daha sonra Flutter’ın performansından memnun kalan ekip, iOS uygulamalarını da Flutter ile geliştirdiler ve React Native’e elveda dediler. 🙂
3 – The New York Times
Flutter 2.0 etkinliğinde duyurulduğuna göre, New York Times ekibi mobil uygulamalarını tamamıyla Flutter ile yeniden yazmışlar. Haber servislerinin en büyüklerinden olan The New York Times’ın Flutter’ı tercih etmesi Flutter’ı öğrenip öğrenmemekte kararsız kalanlar için güzel bir haber.

4 – TOYOTA
Yine Flutter 2.0 etkinliğinde duyurulan bir haber daha! Toyota, araçlarının içindeki sürücünün etkileşime geçeceği dokunmatik tabletlerin içerisindeki uygulamaları ve servisleri Flutter ile oluşturacağını açıkladı. Aslında bu haber ile birlikte Flutter’ın önümüzdeki yıllarda gömülü cihazlarda kullanımının yolunun da açılacağı belli olmuş oldu. Flutter ile geliştirilmiş popüler uygulamalar konusuna Toyota Corolla kullanıcı paneli örneği vermek yanlış olmaz sanırım. 🙂
5 – eBay Motors
eBay Motors, araç alım satım işlemlerinin gerçekleştiği bir mobil uygulama. eBay Motors uygulaması, eBay ekibinin söylediğine göre UX tarafında bazı sorunlar yaşıyormuş ve bu sorunun üstesinden gelemedikleri için mobil uygulamalarını yeniden yazmaya karar vermişler ve bu süreçte Flutter’ı kullanmak istemişler. Bu süreçte sadece 3 ayda hem iOS, hem de Android uygulamalarını temel olarak bitirmişler ve toplamda 6 ay olmadan uygulamayı tamamen son kullanıcıya sunulabilecek hale getirmişler. eBay yazılım ekibi Flutter’ın başarısı hakkında ve uygulamaları geliştirirken yaşadıkları tecrübeyi şurada yazıya dökmüşler.

6 – Google uygulamaları ( Google Adsense, Google Assistant vb. )
Google yavaş yavaş marketlerde sunduğu uygulamaları Flutter ile yeniden yazıyor. Google Adsense, Google Assistant, Google Pay ve daha niceleri Flutter ile yeniden yazıldı ve beklenenden daha iyi performans sunuyor. iOS’ta Swift ile, Android’te Kotlin ile yazılmışçasına etki uyandıran bu uygulamalar aslında Flutter ile yazıldı.
7 – Fuchsia ve Google gerçeği
Fuchsia ile beraber, Google yakında Android’in yerini alacak işletim sistemini kendi cihazlarına entegre ediyor. Son zamanlarda Nest Hub cihazını Fuchsia yüklü şekilde piyasaya sunan Google, Nest Hub içerisindeki tüm uygulamaları da doğal olarak Flutter ile yazmış bulunmakta. Kotlin ve Java Android için oluşturulmuş programlama dilleri değil fakat Dart, Fuchsia için temelleri atılmış bir programlama dili ve Flutter da Fuchsia üzerinde kusursuz çalışması için üretilmiş bir framework. Kısacası Flutter’ın adını gelecekte iş ilanlarında ve şirketlerde çok duyacağız. Şimdiden rahatlıkla söyleyebilirim ki, Flutter’ın geleceği çok parlak! 🙂
Okuyucuya Not
Merhaba okuyucu! Blogum son zamanlarda yüksek trafik almaya başladı ve bu durumdan memnunum fakat aynı zamanda siz ziyaretçileri tatmin edememekten endişeliyim. 🙂 Eğer yazılarım ile ilgili bir tavsiyeniz olursa mail adresimden bana ulaşabilir veya Twitter üzerinden direct message gönderebilirsiniz. Github’ta örnek olarak yaptığım projelere göz atmak isterseniz de bu linki kullanabilirsiniz. Umarım bu ziyaretinizle size bir şeyler katabilmişimdir.
Sağlıcakla kalın!
2 Comments