NFT (eşsiz token) nedir?

NFT (non fungible token) yani eşsiz token kavramı bir süredir interneti kasıp kavuruyor fakat kripto paraların geçmişinden itibaren NFT varlığına gelmek istiyorum. 2017 yıllarında ilk trade deneyimlerimi Bitfinex üzerinde iyi kötü elde etmiştim. O sıralar tabi kripto paralara tepeden girdiğimi bilmiyordum. 🙂 Trade tecrübemden ziyade bu kripto paralar ne iş yapar, neye yarar buna da cevap veremiyordum. Nasıl borsadan hisse alınır, nasıl altın-gümüş gibi emtialar satın alınır, hatta türev piyasaları nedir vb. sorulara cevap veremeyecek durumdayken Bitcoin nasıl transfer edilir, borsalar arasında nasıl takas yapılır, Bitcoin bir yana diğer altcoinlerin (ETH, IOTA vs.) kendi ağları nasıl çalışır gibi sorulara yanıt verebilecek durumdaydım.

Kripto paraların ve borsaların geçmişine ufak dokunuş

Yukarıdaki hikayeden çıkarım yapılması gereken konu şudur ki; yeni kuşakların yönelimleri geleneksel yapılardan dijital yapılara doğru kayıyor. Hatta belki geleneksel kurumlara hiç uğramıyorlardır bile. Örneğin BIST’te yapılan usulsüzlükleri hepimiz biliyoruz ve bu tarz eylemler yatırımcıyı kaçırıyor. Bu konuyu daha fazla deşmeden, dijital borsaların rağbet görmesinden ötürü 2010’lu yıllardan beri kripto paraların ve borsaların geçirdiği evrimi hepimiz görüyoruz.

Daha öncesinde hiç var olmayan margin işlemleri, futures işlemleri gibi farklı geleneksel trade yöntemleri kripto paralarda son 1-2 yılda kullanılan trade yöntemlerinden bazıları. Bunun yanında ödül programlarıyla beraber elinizdeki tokenları stake ederek uzun vadeli HODL yöntemiyle kazanç sağlamayı amaçlayan yatırımcıların da kazanabileceği yerler haline gelen kripto para borsalarında birbirinden farklı araçlarla siz de yatırımcı olabiliyorsunuz.

Kripto para borsalarının bu kadar geliştiği ortamda elinizde değer ifade eden tokenları harcayabileceğiniz yerler de henüz olgunlaşmamışken, örneğin Tesla BTC ile araç satışını durdurdu, şimdilik kripto paraların değer karşılığını kullanabileceğiniz bir alan: NFT‘ler.



NFT nedir?

NFT, Ethereum (ETH) ağı üzerinde çalışan, eşi benzeri olmayan tokenlara verilen isimdir. Örneğin yaptığınız bir kara kalem çalışmasını dijital ortama geçirerek NFT haline getirip satışa sunabilirsiniz. Bu yönüyle NFT’ler normal ERC-20 tokenlara göre ayrışıyor yani NFT’ler aynı zamanda bilgi depolayabiliyor.

Bu özel ve eşsiz tokenlar size ait olan çalışmaları, ürünleri, o objelerin değerine göre satabileceğiniz anlamına geliyor. Buna bir örnek olarak Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey, Twitter’da attığı ilk tweeti satışa sundu ve sinaEstavi isimli birisine 1630 ETH karşılığında bu tweeti sattı.

Bu tweetin satılması elbette Jack’in kendi hesabını da sattığı anlamına gelmiyor. sinaEstavi isimli kişi bu tweetin dijital haklarını alarak, kendi sanat galerisine ekleyebilir veya kendisine daha yüksek fiyat veren bir başka kişiye satabilir. Fakat satın alınan şeyin tüm haklarını satın almıyor. Bu durumda satın alınan bir tablonun veya videonun internet üzerinde binlerce kopyası olabilir evet. Fakat yalnızca bir adet orijinali vardır ve bu sizdedir. Bu sahipliği kanıtlayan şey de ETH ağı üzerinde yer alan tek bir transaction.

NFT denen kavramın gittikçe dijital hale gelen dünyamızda ilerleyen zamanlarda yer tutacağı aşikar. İnternet üzerinde kıymet biçilen şeylerin 7-8 haneli sayılarla satıldığını görmek bundan sonra sizi şaşırtmasın. 🙂


Okuyucuya Not

Merhaba okuyucu! Blogum son zamanlarda yüksek trafik almaya başladı ve bu durumdan memnunum fakat aynı zamanda siz ziyaretçileri tatmin edememekten endişeliyim. 🙂 Eğer yazılarım ile ilgili bir tavsiyeniz olursa mail adresimden bana ulaşabilir veya Twitter üzerinden direct message gönderebilirsiniz. Github’ta örnek olarak yaptığım projelere göz atmak isterseniz de bu linki kullanabilirsiniz. Umarım bu ziyaretinizle size bir şeyler katabilmişimdir.

Sağlıcakla kalın!

#