Yeni WhatsApp gizlilik sözleşmesi ne anlama geliyor?

WhatsApp, geçtiğimiz günlerde yeni gizlilik sözleşmesini Şubat 2021‘de aktif edeceğini ve kullanıcılarının bu gizlilik sözleşmesini onaylamayı zorunlu tutan bir güncelleme yayınladı. Avrupa Birliği ülkeleri dışındaki ülkelerde zorunlu olarak kabul edilmesi beklenen bu yeni gizlilik sözleşmesi ne anlama geliyor?

WhatsApp gizlilik sözleşmesi

Yeni gizlilik sözleşmesiyle beraber WhatsApp tam anlamıyla Facebook ürünlerine entegre oluyor. Facebook, Instagram platformlarında WhatsApp kullanıcılarının verilerini toplayacak olan Facebook ne tür veriler toplayacağını da önceden belirtmek durumunda. Bu toplanan veriler çoğunlukla partnerlerin reklam stratejilerini ve hedef kitlelerini doğru seçmesi adına kullanılıyor.

Bunun yanında telefon numaranıza doğrudan erişecek olan Facebook, arkadaş kitlenizi diğer platformlarda da anlık oluşturabilmenizi sağlayacak. Tıpkı rehberinizi senkronize etmek gibi düşünebilirsiniz.

Yeni WhatsApp ödeme yöntemiyle birlikte ödeme işlemlerini de WhatsApp üzerinden gerçekleştirebileceğinizden ötürü böyle bir gizlilik sözleşmesi elzemdi. Buna rağmen bu yeni özelliğin yanında Facebook ürünlerinde karşınıza çıkacak olan reklamların gösterilmesi için WhatsApp bilgilerinizden yararlanacak olan Facebook, ekstra olarak Facebook ürünleriyle de nasıl, ne zaman, hangi koşullarda etkileşimde bulunduğunuzun da verisine erişebilecek.

Güncellemeyi Avrupa Birliği ülkeleri harici 2.5 milyar WhatsApp kullanıcısı 8 Şubat tarihine kadar kabul etmek durumunda.



WhatsApp alternatifleri

Telegram

WhatsApp’e alternatif olarak kullanılabilecek birçok mesajlaşma servisi bulunmakta. Bunların en başında Telegram geliyor. Telegram, Dubai merkezli bir girişim. Gelir modeli ise kullanıcıların yaptığı bağışlar. Son yıllarda iş adamlarından yüklü bağışlar aldığı için artık bağış kabul etmeyen bir şirket. Daha öncesinde Rusya ile kullanıcı verilerini paylaşmama konusunda sıkıntı yaşadığı için merkezini Rusya’dan Dubai’ye taşıyan Telegram, kullanıcı gizliliğine önem veren mesajlaşma servislerinin başını çekiyor.

İkinci alternatif olarak Signal mesajlaşma uygulaması geliyor. Signal mesajlaşma uygulaması muhbir Edward Snowden tarafından kullanılması tavsiye edilen ve kullanıcı verilerinin gizliliğine maksimum önem veren uygulamaların başında geliyor. Telegram gibi açık kaynaklı geliştirilen Signal aynı zamanda Twitter CEO’su Jack Dorsey tarafından da tavsiye ediliyor.

WhatsApp uygulamasından vazgeçmek her ne kadar zor olsa da yerine konulabilecek alternatifler de o kadar güçlü. Uzun yıllardır Telegram kullanan birisi olarak Telegram’ı ve özelliklerini WhatsApp’e göre daha üstün buluyorum. Siz de Telegram, Signal, Viber, BIP gibi uygulamalara bir şans vermeden geçmeyin.


Okuyucuya Not

Merhaba okuyucu! Blogum son zamanlarda yüksek trafik almaya başladı ve bu durumdan memnunum fakat aynı zamanda siz ziyaretçileri tatmin edememekten endişeliyim. 🙂 Eğer yazılarım ile ilgili bir tavsiyeniz olursa mail adresimden bana ulaşabilir veya Twitter üzerinden direct message gönderebilirsiniz. Github’ta örnek olarak yaptığım projelere göz atmak isterseniz de bu linki kullanabilirsiniz. Umarım bu ziyaretinizle size bir şeyler katabilmişimdir.

Sağlıcakla kalın!