10 Kasımda gerçekleşen Apple etkinliğinde Apple M1 işlemcisi ve bu işlemciye sahip yeni nesil Mac cihazları tanıtıldı. M1 işlemci birçok konuda iddialı bir şekilde gelirken, bu işlemcinin özelliklerine ve ne tür avantajları olduğuna değinmek istiyorum.
ARM tabanlı Apple M1, Mac aygıtlarına entegre edilen ilk ARM tabanlı çip. Apple M1 içerisinde 8 çekirdekli CPU ve 8 çekirdekli GPU bulunmakta. Ayrıca 16 GB’a kadar birleşik RAM ve 16 çekirdekli neural engine barındırıyor. Ayrıca güvenlik gerektiren işleriniz için Secure Enclave yardımcı işlemcisi ile şifreleme ve kriptolama işlemleri gerçekleştiriliyor.

Kabaca yukarıdaki özelliklere sahip olan Apple M1 işlemcisine başlıklar altında daha yakından bakalım.
CPU
CPU tarafında 5nm ve 8 çekirdekten yararlanan M1 işlemcisinde 4’ü tasarruf, 4’ü yüksek performans olarak konumlanmış durumda. Her işlemcinin kendine ait 4MB’lık L2 Cache‘i bulunmakta. RAM ile birlikte birleştirilmiş bir şekilde yer aldığı için performansı da kat kat hızlı. Ayrıca üzerinde toplamda 16 milyar transistör barındırıyor. Henüz işlemcilerin saat hızlarını açıklamadıkları için bu bilgiye ulaşamıyoruz fakat Apple’ın iddia ettiğine göre, Apple M1 işlemcinin piyasada yer alan işlemcilerin %99’undan daha az güç tüketmesine rağmen daha fazla performans sunduğu yönünde.
GPU
GPU tarafında 8 çekirdekten yararlanan M1 işlemcisinde GPU entegre bir şekilde geliyor. 24.576 eş zamanlı thread çalıştırabilen GPU’nun saniyede 2.6 teraflop hızı bulunmakta. Apple’ın iddia ettiğine göre M1 işlemcisine sahip Mac’ler, bir önceki nesillerinde yer alan GPU’lara göre 5 kat daha hızlı grafik işlemcisi sunmayı vaat ediyor.
RAM
Ram blokları artık ‘unified‘ bir şekilde geldiği için M1 işlemcisinin işi de kolaylaşıyor. Mimarisinden ötürü artık daha efektif bir ram kullanımı göreceğiz M1 işlemcili Mac bilgisayarlarda. DDR4 olarak gelecek olan bu ram bloklarını 8GB ve 16GB olarak yapılandırabiliyorsunuz.

Neural Engine
Apple’ın iPhone’larda kullandığı benzer Neural Engine’i M1 işlemcisinde de kullanmış ve ortaya 16 çekirdekli bir engine çıkmış. Saniyede 11 trilyon (evet trilyon) işlem yapabilen bu işlemciler ile artık yapay öğrenmeye sahip uygulamalar çok daha hızlı. Core ML ile AR ve öğrenmeye dayalı uygulamalarınızı son kullanıcıya performans sıkıntısı yaşamadan ulaştırabileceğiniz anlamına geliyor. 🙂
Apple M1 işlemcisiyle birlikte büyük bir adım atarak hali hazırda kullanılan birçok işlemcinin de önüne geçmiş durumda. Rosetta ile birlikte geriye dönük bir destek de sağlayan Apple, Intel bilgisayarlarda geliştirilmiş uygulamaları da destekliyor. Hatta M1 işlemcisiyle, bu uygulamaları ve programları Intel işlemci kullanan bilgisayarlardan daha hızlı ve efektif çalıştırabileceğini iddia ediyor. Ayrıca Universal Apps ile birlikte artık Xcode’un yeni sürümünde yazdığınız uygulamaları hem Mac’e, hem iPhone’a, hem iPad’e hatta Intel işlemcili Mac’lere dahi sunabilirsiniz.
Apple’ın yaptığı bu güncellemelerle ve inovasyonlarla çığır açtığını söylemeye gerek var mı? 🙂
