Bugünki yazımda HTTP status kodlarının ne anlama geldiğini ve hangi durumları belirttiğine dair genel bir yazı yazacağım. Tüm HTTP status kodlarını yazmaktansa genel bazı kodları açıklamak ve bu kodların genel başlığının ne anlama geldiğini ufak ufak belirteceğim. Tüm kodların anlamları için bu linki kullanabilirsiniz.
HTTP status kodları 1xx, 2xx, 3xx, 4xx ve 5xx başlıkları altında toplanır. Bu başlıkların ilk numaralarının genel bir anlamı vardır.
Status Code 1xx – Bekle
Status kod 1xx’in anlamı sunucunun isteği aldığını belirtir. 100 numara sunucunun isteği aldığını, 101 numara ise client tarafının sunucudan protokol değişikliği istediğini, 102 numara ise sunucunun client tarafının isteğini işlediği anlamına gelir.
Status Code 2xx – Yanıt
Status kod 2xx sunucunun yanıt verdiği durumlarda client tarafına gönderilir. 200 numaralı status kodu, başarıyla isteğin işlendiği ve yanıtın gönderildiği durumlarda kullanılır. 204 numaralı kod ise sunucunun herhangi bir içeriği client tarafına iletmediği anlamına gelir yani JSON gönderilen içeriğin body kısmının boş olduğuna işarettir.
Status Code 3xx – Yönlendirme
Status kod 3xx sunucunun talep edilen kaynaklarının yönlendiriliğini veya yerlerinin değiştirildiğini client tarafına belirtmek için gönderdiği bir koddur. En popüler olan 304 kodu, client tarafına istediği içeriğin değişmediğini belirten bir kod olarak gönderilir. Kullanılan bant genişliğinin azaltılmasında yardımcı olur.
Status Code 4xx – Kötü İstek
Sıklıkla karşılaşılan 4xx kodları, client tarafının sunucu tarafına istek yaparken yanlış headers, API no kullanımı gibi durumlarda sunucunun gönderdiği kod numarasıdır. 400, domain hatası veya eksik bilgi anlamına gelir. 401, eksik yetkilendirmenin olduğu anlamına gelir. 403, client tarafının sunucuya erişemeyeceği anlamına gelir. 404 not found yani içerik bulunamadı hatasıdır.
Status Code 5xx – Sunucu
5xx status kodları sunucu tarafında yanlış giden bir şeyler olduğunu belirtmek için kullanılır. 500 numaralı kod, genel bir sunucu problemi olduğunu belirtmek için gönderilebilir. 503 numaralı kod ise servisin genel olarak kullanılamadığı anlamına gelir.
Bunların hepsini akılda tutmaya elbette gerek yok. Tüm bu kodları yanlarında bulunan kısa açıklamalarıyla birlikte ezberleyebiliriz. Eğer kapsamlı bir sunucu veya API servisi yazmıyorsak, tüm kodların anlamını tek tek bilmemize gerek yok. 🙂
2 Comments