Yeni yıl herkes için büyük beklentileri içinde barındırır. Herkes daha fazla mutlu olabilmeyi düşler. Bu mutluluk da kimileri için kilo vermek, kimileri için bir üniversitede istediği bölümü kazanmak, kimileri için de daha fazla aylık gelir anlamına gelebilir. Bu yukarıdaki ilişkiye bakarsanız mutlu olmanın yolu çok basittir! Mutlu olmanın yolu, bir şeyleri alışkanlık haline getirip onu yapmaktan zevk duymamızdır. Nasıl mı?
Gençler, akşamları ve hafta sonları ders çalışmaktan, saatlerce okulda bulunmaktan memnun olmaz ama hepsi kendilerini iyi üniversitelerin iyi bölümlerine yakıştırırlar. Kilolu insanlar, medium boy tişört alacağı günleri hayal edip mutlu olurlar fakat çoğu, kendisini koşu bandında koşarken hayal edip o yorgunluğu hissetmeyi arzulayıp kilo vermeyi amaçlamaz. Daha fazla para kazanmak isteyen kişiler, kazançlarını kendi bilgisine ve eğitimlerine değil de gündelik şeylere yatırmaktan geri durmazlar kısacası gelecek için tasarruf yapmazlar fakat sağlam bir zamı hakettiklerini düşünürler.
Yukarıda belirttiğim bütün sorunların tek bir ortak noktası var: Plansızlık. Hedefe giden yolda atılması gereken adımları parçalara bölememek bir plansızlık örneğidir. Günde 3 saat ders çalışmak bir genç için zor gelir fakat “45 dakika ders, 15 dakika mola” biçiminde günlük hedefini parçalara böldüğünde nihai hedefi ulaşılması daha kolay bir hedef haline gelir.
Yeni bir dili B1 seviyesinde konuşabilmeyi isteyen bir kişinin günlük 1 saat öğreneceği dil üzerinde çalışma yapması gerekebilir. Örnek olarak İngilizce’yi C2 seviyesinde bilen birisinin İspanyolca’yı 24 haftada, Almanca’yı ise 36 haftada öğrenebilir. Her gün 1 saat öğrenmek istediğiniz dil üzerinde çalışma yapmanız durumunda 1 yıl sonunda o dili B1 seviyesinde konuşabileceğinizi artık biliyorsunuz. Peki bunu yapmak için enerjiniz var mı?
Motivasyon! Kararlılık! Bir alışkanlığın olmazsa olmazları. Araştırmalar gösteriyor ki, 21 gün bir alışkanlığı edinmek için yeterli bir süre değil. Bu yüzden belirlediğiniz hedeflerinizi ve atacağınız adımları küçültmeniz gerekebilir. Eğer zorlukla yeni alışkanlıklar edinen birisiyseniz günde 1 saatinizi değil de yarım saatinizi bir alışkanlık geliştirme üzerinde harcayabilirsiniz. Bütün bu adımları küçültme işlemini yaptıktan sonra ve düzenli bir şekilde yapmanız gerekenleri yapıyorsanız bundan sonrası için sabırlı olmak ve ilerleyişinizi takip etmekten başka bir şey kalmıyor.
Her şeyimizin dijital olduğu bu devirde alışkanlıkların da takibinin dijital olmaması kaçınılmaz. Bu yüzden birkaç uygulama tavsiyesiyle yazımı sonlandırmak istiyorum.
Productive: Günün farklı dilimlerinde tamamlanması için alışkanlıklar ekleyebileceğiniz ve takibini yapabileceğiniz bir uygulama.
HabitMinder: Productive’den farklı olarak Apple’ın Sağlık uygulamasıyla da bağlantılı olan HabitMinder ile alışkanlıklarınızın takibini yapabilirsiniz.
Fabulous: Fabulous uygulaması, alışkanlık ekleyebilmeniz için ücretli abonelik talep ediyor fakat ilk aşamalarda kendi sunduğu basit görevleri belirli süreler içerisinde sürekli yapmanızı telkin ederek size alışkanlık takibi ve bir rutin kazandırıyor. Bu anlamda ücretsiz sürümünü kullanmak, rutininizi oluşturma adına faydalı olacaktır.