WWDC 18 neler getirdi?

Her yıl düzenlenen WWDC ( Worldwide Developers Conference ) etkinliğinin 2018 ayağını geride bıraktık. Beklendiği gibi Apple, yeni işletim sistemlerini ve bu işletim sistemlerinin özelliklerini, hünerlerini sergiledi. Tabi bu yeni işletim sistemleri demek geliştiriciler için farklı kitlerin ve yazılımsal desteklerin çıkması da demek. Kısaca iOS, watchOS ve macOS’a neler gelmiş gözatalım.

iOS 12

Ekleme: iOS 12 Beta 1’i 5 Haziran’da iPhone 6s cihazıma yükledim ve herhangi bir sorun çıkarmadı üstelik telefon daha da hızlandı.

Apple, iOS 11’de yaşanılan performans sorunlarına çözüm bulmuşa benziyor. Artan işlemci performanslarıyla birlikte kullanıcılarına kusursuz deneyim sunacak olan Apple ayrıca iOS’a yeni uygulamalar ekliyor. Measure uygulamasıyla birlikte bir cismin boyutlarını ARKit yardımıyla öğrenebiliyorsunuz.

Siri’ye gelen geliştirmeler sonucunda Shortcuts uygulamasıyla Siri’nin size akıllı öneriler sunmasına olanak sağlıyorsunuz. Örnek olarak işten eve giderken konum bazlı yapılacak işler ekleyip eve yaklaştığınız zaman Home uygulamasıyla evinizde kaloriferi açabiliyor, arabaya bindiğiniz zaman otomatik olarak belirlediğiniz radyonun açılmasını sağlayabiliyor ve buna benzer farklı eylemleri belirli bir zaman, konum değişimi aralığına ekleyip Siri’nin her konuda size akıllıca yardım etmesine olanak sağlıyorsunuz. Ev örneği üzerinden gidelim, bu yaptığınız işlemlere ”destination home” adını verdiniz. Siri’ye ”destination home” dediğiniz zaman yapılacak işleri sizin için konumunuza göre yapmaya başlıyor.

ARKit2 tanıtıldı. 🙂 ARKit2 ile gerçek zamanlı çok oyunculu bir biçimde arkadaşlarınızla oyun oynayabiliyorsunuz. Lego’nun yaptığı küçük bir demo bunun ne kadar eğlenceli olabileceğini konferans sırasında gösterdi. Ayrıca yen ARKit ile birlikte Apple, geliştiricilere Augmented Reality alanında daha fazla olanak sağlıyor olması da Apple’ın bu alana ne kadar önem verdiğini gösteriyor. Dökümanlar için tıklayınız.

Apple, iOS 12’yi kullanarak telefonunuza daha az zaman harcamanızı istiyor. Evet yanlış okumadınız! 🙂 Kullanıcı davranışlarının incelenebildiği, daha gelişmiş bir rahatsız etme modunun olduğu ayrıca Siri’nin nimetlerinden yararlanarak daha fonksiyonel bir bildirim ekranına sahip olacaksınız. Örnek olarak uzun zamandır kullanmadığınız bir uygulama size bildirim gönderemeyecek.

Diğer detaylar:

  • Memoji: kendi yüzünüzü emojiye dönüştürün ve arkadaşlarınızla FaceTime, kamera, mesajlar gibi ortamlarda paylaşın.
  • FaceTime’da 32 kişiye kadar konferans görüşmesi yapabileceksiniz.
  • News, Stocks, Voice Memos, Books ( iBooks ) uygulamalarının yeni tasarımları
  • CarPlay artık geliştiricilere açıldı ( Google Maps araçlarda iOS üzerinden kullanılabilecek )
  • iOS 12, iOS 11’i kullanabilen bütün cihazlara yüklenebilecek.

watchOS

Apple, her defasında Apple Watch’u öve öve bitiremiyor fakat bana kalırsa kullanılabilir olmaktan hala uzak. Geliştiriciler için yapılan konferansta bu işletim sistemini de boş geçmedi:

  • Apple Watch üzerinde yaptığınız fiziksel aktivite kayıtlarıyla arkadaşlarınızla yarışabileceksiniz.
  • Apple Watch yeni egzersiz tiplerini algılayabiliyor ve egzersize başladığınız an bir hareket içinde olduğunuzu anlıyor ve her ne yapıyorsanız kaydını tutuyor.
  • Bas konuş özelliği.
  • iOS için gelen Shortcuts uygulaması watchOS’te de yer alacak.
  • Podcastler artık watch üzerinden dinlenebilecek.
  • Web içerikleri watch üzerinde görüntülenebilecek.
  • Öğrenciler kampüsleri için kimlik kartlarını Apple Watch cihazlarına yükleyebilecekler. Tabi bu kartları algılayan donanımı da kampüs sağlıyor olmalı. 🙂

macOS Mojave

macOS Mojave, Mojave çölünün gece görünümünü Mac bilgisayarlara getiriyor. Artık bütün uygulamalar Mac üzerinde karanlık modu destekliyor. Geliştiriciler için özellikle Xcode üzerinde yararlı olacaktır.

Mojave ile gelen Desktop Stack özelliği, masaüstünde bulunan dosyaların, klasörlerin kategorilendirmesini sağlayan bir geliştirme. Dosyalarınızı zamanına göre veya türüne göre kategoriler haline getirebiliyorsunuz. Diğer özelliklere de gözatalım:

  • Finder’da artık galeri görünümünde dosyalar arası dolaşabileceksiniz.
  • Quick look ile ön izleme yapılan fotoğraflar üzerinde düzenleme yapabiliyorsunuz.
  • Ekran görüntüsü alma aracı artık daha kullanışlı. Görüntüler üzerinde düzenleme yapılabilir olacak.
  • Yeni bir Mac App Store.
  • Continuity Camera özelliği ile iPhone’unuzu Mac üzerinden kontrol edebileceksiniz ( fotoğraf çekmek gibi )
  • News, Stocks, Voice Memos, Home uygulamaları artık Mac’te de var.
  • Güvenlik geliştirmeleri

Apple, bugün herkesi fazla etkileyememiş olsa da kararlılık ve kullanılabilirlik bakımından işletim sistemlerini geliştirmiş ve geliştiricilere ARKit2 gibi yeni imkanlar sundu. Bugün itibariyle sunulan geliştirici kitlerini incelemek isterseniz sizi şöyle alalım.

Konferanstan bazı görüntüler için de aşağıdaki galeriye bakabilirsiniz: